През 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват

...
През 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват
Коментари Харесай

На този ден: Цар Симеон I разбива византийците в битката при Ахелой

През 917 година  Българските войски, водени от цар Симеон I, разрушават войските на Византия в борбата при Ахелой . Битката при Ахелой се е състояла на 20 август 917 година край р. Ахелой, сред българските войски, водени от цар Симеон I Велики, подкрепени от унгарски и печенежки контингенти и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това стълкновение е едно от най-значимите в българската история, защото триумфът в него трансформира Българската страна в хегемон на Балканския полуостров. Началото на борбата се характеризира с извънредно яростен конфликт в центъра. И от двете страни пленници не са вземани. Постепенно ромеите стартират да надвиват, и въпреки българският център да се огъва, стартира да отстъпва проведено. Заблуждавайки се, че борбата на процедура е извоювана, Лъв Фока взема решение да нанесе основния удар с дясното си крило, и с това да довърши българите. За задачата, повече от хипотетично, вкарва даже запасите в багра. Непосилно да отстои на мощния напън, българското ляво крило също стартира да отстъпва. Заради преследването, което ромейската войска подхваща в посока река Ахелой, огромна част от нея – центърът и дясното ѝ крило губят бойно построение.Ромейската войска е съвсем изцяло разпиляна и унищожена от българите.
Прочетете още
През 1634 г.  В Москва е публикуван първият съветски буквар.

През 1741 година Руският мореплавател от датски произход  Витус Беринг открива Аляска . На 20 август 1741 година датският странник и мореплавател Витус Беринг доближава до крайбрежията на Аляска и става първият европеец, зърнал най-северозападните краища на Америка. При плаването си в тези води той оглавява съветска експедиция. 

През 1977 година Програма Вояджър:  От авиобазата Кейп Канаверал във Флорида е изстрелян галактическия уред на НАСА Вояджър 2 , чиято цел е проучването на външните планети на Слънчевата система.По време на старта, заради неточност от наземния надзор, не е изпратена команда за включване на основната антена на апарата и тя се деактивира. Впоследствие обаче, употребявайки аварийна антена, грешката е поправена.Вояджър 2 се доближава оптимално до Юпитер на 9 юли 1979 година, прелитайки на към 570 000 km над върховете на облаците на планетата.



През 1989 г.  E потвърдено е съществуването на първия най-външен пръстен на планетата Нептун . Снимки, направени от Вояджър 2 през 1989 година, дават окончателното доказателство, като разкриват, че най-външният пръстен на Нептун, наименуван „ пръстен Адамс “, е разграничен на три отчетливи арки, които в този момент са известни под имената „ Свобода “, „ Равенство “ и „ Братство “.



През 2006 г.  Рожерио Сени усъвършенства върха на Хосе Луис  Чилаверт за вратар с най-вече маркирани голове.

През 2008 г.  Юсейн Болт печели олимпийската купа за 19.30 секунди , с което усъвършенства международния връх на Майкъл Джонсън с две стотни.



Родени на този ден са австрийският композитор  Йосиф Щраус , режисьорът, сценарист и продуцент  Дейвид О. Ръсел , актьорът  Миша Колинс  и американската певица и актриса  Деми Ловато , която скоро скандализира мрежите, като се разгласи за " небинарна " и пожела хората да поддържат връзка с нея посредством те/тях вместо с тя /нея.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР